Javni službenici služe građanima

Javni službenici SLUŽE građanima. Nije svejedno tko vas liječi, obrazuje vašu djecu i brine o vašim starima. Vladi RH JE SVEJEDNO.

Javne službe su zdravstvo, obrazovanje, znanost, socijalna skrb i kultura. Njihova je svrha građanima pružiti javne usluge koje su jedna od temeljnih funkcija države i njihova je kvaliteta i dostupnost ogledalo brige vlasti za njene građane.

Zdravstvo i obrazovanje dvije su najmasovnije i od građana najčešće korištene usluge koje država osigurava. No, upravljanje svim segmentima javnih službi, pa tako i zdravstvom i obrazovanjem je katastrofalno. Kurikularna se reforma odugovlači, zdravstvom se ne upravlja na održiv način te se građani s pravom pitaju hoće li u budućnosti imati primjerenu dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite. Ključne poluge upravljanja u rukama su politike!

Posebno je problematičan odnos vlasti spram njenih zaposlenika u javnim službama. Liječnici u Hrvatskoj imaju tri milijuna prekovremenih radnih sati godišnje, dok medicinske sestre brinu o bitno većem broju pacijenata nego što je to norma u razvijenim zemljama EU. Učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama imaju mogućnost napredovanja u plaći od svega 20 posto tokom karijere, a ujedno su i najslabije plaćena profesija s visokom stručnom spremom u zemlji.

Za razliku od privrede gdje je zbog recesije obujam poslova značajno smanjen što je dovelo do otpuštanja radnika i smanjivanja njihovih plaća, u javnim službama takvog procesa nije bilo. Liječnik zbog recesije nije imao manje operacija niti se smanjio broj osoba koje su trebale pomoć sustava socijalne skrbi. Usprkos tome, javni službenici su tijekom krize podnijeli svoj teret. Vlast nije bila u stanju niti imala ideju kako sustav učiniti efikasnijim i boljim već je jedina mjera bilo smanjivanje plaća zaposlenima.

Podaci DZS-a pokazuju kako su plaće u javnim službama od 2010. padale snažnije i rasle sporije nego u privatnom sektoru. No, i u današnjim okolnostima ekonomskog rasta i konsolidiranih javnih financija, plaće u privredi rastu skoro duplo brže nego plaće u javnim službama. Takvim pristupom ova Vlada RH utječe na motiviranost zaposlenih u javnim službama i na samu privlačnost radnih mjesta u tim djelatnostima. Time Vlada RH pokazuje što misli o svojim vlastitim zaposlenicima i važnosti njihovog rada. Nastavak ovakve politike dovest će do jačanja odljeva stručnog i kvalitetnog kadra jer nije svejedno kako su obrazovani, motivirani i koliko iskustva imaju ljudi koji liječe građane ove zemlje, obrazuju nove generacije i brinu o starima. Kvaliteta javnih usluga ovisi upravo o ljudima koji te usluge pružaju.